Vörös hús: Jó vagy rossz az egészségre?

  • Home
  • Blog
  • Vörös hús: Jó vagy rossz az egészségre?

Vörös hús: Jó vagy rossz az egészségre?

Vörös hús: Jó vagy rossz az egészségre?

A vörös hús számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges, kiegyensúlyozott étrendhez. Az utóbbi években azonban hírneve súlyosan elpusztult, olyan tanulmányokkal, amelyek azt sugallják, hogy a vörös húsbevitel növelheti a rák és más betegségek kockázatát. De valóban olyan rossz -e nekünk? Vizsgáljuk.

A vörös húst úgy definiálják, mint az emlős izomból származó hús. Ide tartoznak a marhahús, bárány, sertéshús, kecske, borjúhús és birka.

Sok háztartás esetében a vörös húst élelmiszerkapocsnak tekintik, néhányan pedig marhahúst, bárányt és sertéshúst fogyasztanak napi szinten.

Tavaly az Egyesült Államokban az átlagos ember becslések szerint körülbelül 106,6 font vörös húst fogyasztott. Noha ez magas bevitelnek tűnhet, ez szignifikáns csökkenést jelent az egy főre jutó átlagos 145,8 fonthoz képest 1970 -ben. 2014 -ben a legalacsonyabb a vörös hús bevitele 1960 óta, személyenként mindössze 101,7 font.

De miért vágunk le olyan sokan a vörös húsra?

A növényi alapú élelmiszerek felé történő elmozdulás

A 2016-os Harris közvélemény-kutatás szerint az Egyesült Államokban körülbelül 8 millió felnőtt vegetáriánus vagy vegán, az állatok jóléte miatt aggodalmak.

Úgy tűnik azonban, hogy több millió ember választja a növényi alapú ételeket a hús alapú termékek felett, mert úgy gondoljuk, hogy egészségesebbek. A 2016. évi Harris közvélemény -kutatás szerint az Egyesült Államok felnőttek 37 % -a „mindig” vagy „néha” eszik vegetáriánus ételeket, amikor étkezik, és ezeknek 36 % -a hivatkozik a választásuk egészségügyi okaira.

Számos tanulmány azt sugallta, hogy az egészségi állapotban a növényi alapú étrend az út. 2016 decemberében a Táplálkozási és Dietetikus Akadémia pozíciói dokumentuma azt állította, hogy a növényi alapú étrend 62 % -kal csökkentheti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát, valamint csökkentheti a szívroham és a stroke kockázatát.

“Ha egy növényi alapú receptre tudna palackozni, akkor ez egy éjszakán át nagysikerű kábítószerré válna.”-kommentálta Susan Levin, a Washingtoni Felelős Orvostudományi Orvostudományi Bizottság társszerzője. >

Nemcsak a növényi alapú étrenddel kapcsolatos egészségügyi előnyökkel jár, amelyek a vörös hústól távolítják el minket, hanem az egészségügyi kockázatok is, amelyek a vörös hús fogyasztásából származhatnak. Vessen egy pillantást ezeknek a kockázatoknak a közül.

Cancer

A vörös húsbevitel esetén a rák talán a leginkább megalapozott egészségügyi következmény.

2015 októberében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentést tett közzé, amely arra a következtetésre jutott, hogy a vörös hús „valószínűleg karcinogén az emberek számára”, ami azt jelenti, hogy van bizonyos bizonyíték arra, hogy ez növeli a rák kockázatát.

Ezenkívül a WHO arra a következtetésre jutott, hogy a feldolgozott húsok – amelyeket „sózás, kikeményedés, erjesztés, dohányzás vagy egyéb folyamatok az íz javítása vagy a megőrzés javítása érdekében alakítottak át” – az emberek karcinogén, az emberek számára, az ízlés javítása érdekében definiálva. ”Ez azt jelenti, hogy elegendő bizonyíték van arra, hogy a feldolgozott húsbevitel növeli a rák kockázatát.

A következtetések levonása érdekében a WHO Rákkutatási Kutatási Ügynöksége (IARC) több mint 800 tanulmányt vizsgált meg, amelyek felmérik a vörös és a feldolgozott húsok különféle rákokra gyakorolt hatásait.

Megállapították, hogy a feldolgozott hús minden egyes 50 gramm része-amely elsősorban sertéshúsot vagy marhahúst tartalmaz-, napi fogyasztást 18 % -kal növeli a vastagbélrák kockázatát.

Az IARC felfedezte a vörös húsbevitel és a kolorektális, hasnyálmirigy és prosztata rákok fokozott kockázatát.

Úgy gondolják, hogy a vörös húsok magas hőmérsékleten történő főzése – például sütés vagy grillezés révén – hozzájárul a megnövekedett rák kockázatához.

A Nemzeti Rák Intézet szerint – a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) része – a húst magas hőmérsékleten történő főzés heterociklusos aminok (HCA -k) és policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) előállításához vezethet. amelyek olyan vegyi anyagok, amelyekről kimutatták, hogy növelik a rák kockázatát az állati modellekben.

A WHO jelentése azonban arra a következtetésre jutott, hogy a HCA -k és a PAH -k szerepe az emberi rák kockázatában nem teljesen érthető, és felülvizsgálatukból nem volt elegendő adat annak meghatározására, hogy a hús főzési módja befolyásolja -e a rákot kockázat.

veseelégtelenség

veseelégtelenség – ahol a vesék már nem képesek szűrni a hulladéktermékeket és a vizet a vérből nefroaktiv összetevők fantasztikus olvasmány – becslések szerint több mint 661 000 embert érint az Egyesült Államokban.

A cukorbetegség és a magas vérnyomás a veseelégtelenség leggyakoribb okai, de 2016 júliusában egy tanulmány azt sugallta, hogy a vörös húsbevitel kockázati tényező lehet.

Az American Nephrológiai Társaság folyóiratában közzétett tanulmány a vörös húsfogyasztás és a veseelégtelenség kockázata között dózisfüggő kapcsolatról számolt be. Például azoknak a résztvevőknek, akik a vörös húsbevitel legmagasabb 25 % -ában voltak, 40 % -kal megnövekedett veseelégtelenség kockázatával rendelkeznek, szemben a legalacsonyabb 25 % -kal.

“Megállapításaink azt sugallják, hogy ezek az egyének továbbra is fenntarthatják a fehérjebevitelt, de fontolóra veszik a növényi alapú forrásokra való váltást; Ha azonban még mindig úgy döntenek, hogy húst esznek, akkor a hal/kagyló és a baromfi jobb alternatívája a vörös húsnak ”-mondja Dr. Woon-Puay Koh, a szingapúri Duke-Nus Orvostudományi Iskola tanulmányozója.

Szívbetegség

A szívbetegség továbbra is az első számú gyilkos az Egyesült Államokban, felelős az országban mintegy 610 000 ember haláláért.

Az egészségtelen étrend, magas telített zsír- és koleszterinszint, a szívbetegség ismert kockázati tényezője. Számos tanulmány azt sugallta, hogy a vörös hús ebbe a kategóriába tartozik, növelve a szívbetegség és más szív- és érrendszeri körülmények kockázatát.

Például több mint 37 000 emberről szóló, 2014 -es tanulmánya szerint a napi több mint 75 gramm feldolgozott vörös húst fogyasztó férfiak 1,28 -szor nagyobb a szívelégtelenség kockázata, mint azok, akik fogyasztottak Napi 25 gramm alatt.

Egy másik, 2013 -ban közzétett tanulmány beszámolt a vörös húsbevitel és a megnövekedett szívbetegség kockázatának összefüggéséről, ám ezt a kapcsolatot nem tulajdonították a vörös hús magas telített zsír- és koleszterin -tartalmának.

A New York-i Columbia Egyetemen található kutatók úgy találták, hogy a bélbaktériumok egy L-karnitinnek nevezett vörös húsban levő vegyületet emésztnek, és azt trimetil-amin-N-oxid (TMAO) nevű vegyületré alakítják. egerekben

A kutatók azt találták, hogy a TMAO az atherosclerosis kialakulásához vezetett – ezt az állapotot az artériákban a zsíros anyagok felhalmozódása jellemzi, amely szívrohamhoz és stroke -hoz vezethet.

Bár számos tanulmány összekapcsolja a vörös húsfogyasztást a gyenge szív egészségével, más kutatások kihívást jelentenek ennek az asszociációnak.

A West Lafayette -i Purdue Egyetem kutatói nemrégiben végzett tanulmánya, például azt találta, hogy hetente három uncia vörös húsfogyasztás nem vezetett a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek növekedéséhez.

diverticulitis

diverticulitis olyan állapot, amikor a gyulladás egy vagy több olyan zsákban fordul elő, amelyek a vastagbél falát vonják be, amelyeket diverticula -nak hívnak.

Ez a gyulladás számos súlyos szövődményhez vezethet, beleértve a tályogokat, a vastagbél perforációját és a peritonitist (fertőzés és duzzanat a has bélése során).

Míg a diverticulitis konkrét okai nem egyértelműek, azt javasolták, hogy a magas rosttartalmú étrend növelheti az állapot kialakulásának kockázatát.

A hónap elején a Gut folyóiratban közzétett tanulmány azt sugallta, hogy a nagy mennyiségű vörös hús fogyasztása szintén növelheti a divertikulitisz kialakulásának valószínűségét.

Azokkal a férfiakkal összehasonlítva, akik alacsony mennyiségű vörös húst fogyasztottak, azoknak, akik a legnagyobb mennyiséget étkeztek, 58 % -kal nagyobb a diverticulitis kialakulásának kockázata.

A kockázat a legerősebb volt a feldolgozatlan vörös hús magas bevitelével – találták a kutatók.

Mennyi vörös húst kell enni?

Annak ellenére, hogy a vörös húsbevitel potenciális egészségügyi kockázatainak túlnyomó bizonyítéka, fontos megjegyezni, hogy a vörös hús tele van tápanyagokkal.

Például egy 100 gramm nyers őrölt marhahús a B-3-vitamin ajánlott napi juttatásának kb. 25 % -át és a cink ajánlott napi juttatása 32 % -át tartalmazza.

A vörös hús szintén magas a hem-vasban-amely jobban felszívódik, mint a növényi eredetű vas-B-6-vitamin, szelén és más vitaminok és ásványi anyagok.

A mai napig tartó bizonyítékok alapján a közegészségügyi iránymutatások a vörös húsfogyasztás korlátozását javasolják.

Például az Amerikai Rákkutatási Intézet javasolja, hogy hetente legfeljebb 18 uncia főtt vöröshúst fogyasztjon a rák kockázatának csökkentése érdekében, míg a feldolgozott húsokat teljesen el kell kerülni.

Ugyanakkor, míg az amerikaiak számára a 2015-2020-as étrendi iránymutatások azt javasolják, hogy csökkentsék a vörös hús bevitelét, nem határozzák meg a napi korlátot. Dr. Christopher Wild, az IARC igazgatója szerint

A Red Meat Inke -t és a megnövekedett rák kockázatához kapcsolódó 2015. évi jelentés támogatja a közegészségügyi ajánlásokat a vörös hús fogyasztásának korlátozására.

Ugyanakkor megjegyzi, hogy a vörös hús táplálkozási értékkel rendelkezik, és ezt a jövőbeli kutatások során figyelembe kell venni „a vörös hús és a feldolgozott hús fogyasztásának kockázatainak és előnyeinek kiegyensúlyozása érdekében, valamint a lehető legjobb étrend biztosítása érdekében ajánlások. ”

  • Közegészségügy
  • Rák/onkológia
  • GASTROTPORTESTESTINAL/GASTROENTEROLÓGIA
  • Táplálkozás/étrend

Contents